Springer du morgenmaden over reagerer dit blodsukker også på en proteinrig kost.Springer du morgenmaden over reagerer dit blodsukker også på en proteinrig kost.

Derfor er det vigtigt at spise morgenmad hver dag

Spiser du kun morgenmad en gang i mellem har din krop sværere ved at styre blodsukkeret og du risikerer at blive overvægtig.

 

Det viser nye forsøg fra University of Missouri, hvor forskere har sammenlignet blodsukkeret hos person, der spiste henholdsvis en proteinrig eller en kulhydratrig morgenmad dagligt eller med mellemrum.

Undersøgelsen afslørede mystiske forskelle, der tyder på at det er vigtigt dagligt at spise en proteinrig morgenmad.

Forskerne sammenlignede unge kvinder, der ofte sprang morgenmaden over med en gruppe, der spiste morgenmad regelmæssigt, og opdagede, at deres metaboliske reaktioner på spise en proteinrig morgenmad var forskellige. Især havde de kvinder, der ofte skippede morgenmaden, en dårligere blodsukkerregulering hele dagen, mens de, der normalt regelmæssigt spiste en kulhydratrig morgenmad fik forbedret deres blodsukkerregulering efter at de blev sat på den proteinrige morgenmad.

"Vi ved at glukosestigninger efter et måltid er medvirkende til en dårlig glykæmisk kontrol og er forbundet med en øget risiko for udvikling af diabetes 2 og hjertekar-problemer," siger Heather Leidy, der er lektor i Afdeling for Ernæring og Fysiologi på MU.

"Så klarlægning af de bedste spisevaner til at reducere unges stigninger i blodsukkeret kan forebygge forekomsten af ​​diabetes og hjertekar-sygdomme."

Forskerne studerede 35 overvægtige unge kvinder, der enten spiste morgenmad regelmæssigt eller ofte sprng morgenmaden over. Deltagerne, der ofte sprang morgenmaden over blev bedt om enten at spise en kulhydratrig, en proteinrig morgenmad eller fortsat undlade at spise morgenmad i tre dage. Deltagerne, der normalt spiste morgenmad hver dag skulle entn spie en kulhydtarig eller proteinrig morgenmad i fire dage. Deres blodsukker niveauer blev både målt undervejs og ved afslutningen af perioderne.

Forsøget viste overraskende at de kvinder, der sjældent spiste morgenmad fik et højt blodsukker af at spise en proteinrig morgenmad, men ikke af at spise en kulhydratrig morgenmad. Det er den omvendte verden i forhold til at kost med et højt indhold af kulhydrater normalt forhøjer blodsukkeret.

De deltagere, der regelmæssigt spiste morgenmad, førte den proteinrige morgenmad da også til reducerede blodsukkerniveauer i løbet af dagen.

"Disse resultater kan indikere folk, der ikke spiser morgenmad regelmæssigt har svært ved at metabolisere en stor mængde protein," siger Leidy.

"Desværre ved vi endnu ikke hvor længe en person, der oftest springer morgenmaden over, skal spise morgenmad dagligt for at reducere blodsukkeret. Dog tyder vores data på, at man gradvist skal gå over til en morgenmad med mere protein - til ca. 30 g - for at forbedre den glykæmiske kontrol," siger hun.

Leidy anbefaler at unge kvinder bør tilstræbe at spise en morgenmad på ca. 350 kalorier med cirka 30 gram protein. De 30 gram protein kan være røræg, burritos med æg og magert kød, eller græsk yoghurt, foreslår Leidy, der har fået undersøgelsen offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

 

 

Tags: blodsukker, diabetes, kulhydrater, proteiner, morgenmad

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?