Stress sænker dit stofskifte
Får du lyst til fed mad på grund af stress, er det omtrent det værste du kan gøre for din vægt.
En ny undersøgelse viser nemlig at kombinationen af stress og fed mad får dit stofskifte til at blive langsommere.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Biological Psychiatry, tyder på, at bare et enkelt måltid med højt fedtindhold dagen efter, at kvinder har oplevet en eller flere stressende begivenheder, kan bremse kroppens stofskifte, hvilket øger risikoen for at tage på.
Forskere fra Ohio State University spurgte undersøgelsens deltagere om gårsdagens stressfaktorer, før de gav dem et måltid bestående af 930 kalorier og 60 gram fedt. Forskerne målte derefter deres stofskifte - hvor lang tid det tog kvinderne, at forbrænde kalorier og fedt - og målte blodsukker, triglycerider, insulin og stresshormonet cortisol.
I gennemsnit forbrændte de kvinder, der havde oplevet en eller flere stressfaktorer i løbet af de foregående 24 timer, 104 færre kalorier end de ustressede kvinder i de første syv timer efter måltidet - en forskel, der kan resultere i 5 kilo ekstra på et år.
De stressede kvinder havde også højere indhold af insulin, hvilket bidrager til lagring af fedt. Også deres fedt oxidation, hvor store fedtmolekyler omdannes til mindre molekyler, var forringet. Mindre fedtmolekyler forbrændes lettere, så ringere fedtoxidering betyder at mere fedt ophobes i kroppen.
"Vi ved fra andre data, at vi er mere tilbøjelige til at spise de forkerte fødevarer, når vi er stressede, og vores data sige, at når vi spiser de forkerte fødevarer, bliver vægtøgning mere sandsynligt, fordi vi forbrænder færre kalorier," siger Jan Kiecolt-Glaser, professor i psykiatri og psykologi ved Ohio State University og undersøgelsens hovedforfatter.
Tidligere forskning har også vist, at mennesker, der oplever stress og andre humørforstyrrelser, har større risiko for at blive overvægtige eller fede. Denne undersøgelse synes a illustrere mindst én mekanisme bag denne forbindelse.
Undersøgelsen blev gennemført blandt 58 kvinder på gennemsnitlig 53 år, der blandt andet var indlagt to gange på Ohio State s Clinical Research Center for daglange analyser
På førstedagen besvarede de flere spørgeskemaer, som skulle give mulighed for at vurdere deres depressive symptomer og fysiske aktivitet. De blev desuden interviewet om stressende begivenheder på forudgående dag. Enogtredive kvinderne rapporterede mindst én stressfaktor dagen før ved den ene indlæggelse og 21 rapporterede stressfaktorer ved begge indlæggelser. Seks kvinder rapporterede ikke nogen stressfaktorer.
De fleste af deltagernes stressfaktorer var personkonflikter som diskussioner eller skænderier med kolleger eller ægtefæller, uenigheder med venner, problemer med børn eller arbejdsrelaterede belastninger.
Ingen forskel på fedt
Deltagerne blev under indlæggelsen serveret et måltid, der bestod af æg, kalkunpølse, kiks og sauce - nogenlunde tilsvarende i kalorier og fedt som en dobbelt hamburger og pommes frites på en fastfood-restaurant. Deltagerne var forpligtet til at spise hele måltidet på 20 minutter.
"Dette er ikke et usædvanligt måltid i forhold til hvad mange af os ville få at spise når vi har travlt og skal spise på vejen," siger Kiecolt-Glaser, der også er direktør for Institut for Behavioral Medicine ved Ohio State.
En gruppe kvinder fik et kontrol-måltid bestående af et måltid, der indeholdt mættet fedt, og en anden gruppe fik et måltid med et solsikkeolie, der indeholder enkeltumættet fedt, som er forbundet med en række sundhedsmæssige fordele.
"Vi havde en mistanke om, at mættet fedt ville medføre en dårligere effekt på stofskiftet hos kvinderne, men vores resultater viste, at begge typer fedtrige måltider konsekvent viste de samme resultater," siger Martha Belury, der er professor i human ernæring ved Ohio State og medforfatter på undersøgelsen.
Før måltidet hvilede deltagerne i 30 minutter, og deres energiforbrug - eller forbrændte kalorier ved at konvertere mad til energi - blev testet i løbet af denne tid. Efter at de havde spist blev deres stofskifte testet i 20 minutter pr. time i de næste syv timer. Forskere fik deres data ved hjælp af udstyr, der målte inhaleret og udåndet ilt og kuldioxid.´De tog også flere blodprøver så de hele dagen kunne følge stofskiftet.
"Deltagerne forbrændte færre kalorier i løbet af de syv timer efter måltidet, hvis der havde været en stressfaktor dagen før måltidet," fortæller Belury.
Undersøgelsen viste at tidligere depression alene ikke påvirkede stofskiftet, men depression kombineret med tidligere stressfaktorer førte til en øjeblikkelig stejlere stigning i triglycerider efter måltidet. Triglycerider er en form for fedt i blodet, og et højt indhold betragtes som en risiko for hjertekarsygdom.
Forskerne er tilbageholdende med at overføre deres resultater til mænd, fordi mænd har tendens til at have flere muskler end kvinder, hvilket ville påvirke deres stofskifte.
Tags: fedt, junkfood, stofskifte, stress