Så meget betyder lille vægttab for din søvn

Er du overvægtig behøver du ikke at tabe meget mere end fem kilo for at sove bedre.

 

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har fulgt flere hundrede deltagere på forskellige slankekure gennem et halvt år.

"Denne undersøgelse bekræfter, at vægttab er forbundet med længere søvn," siger undersøgelsens chefforsker, dr. Nasreen Alfaris fra Institut for Medicin ved Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, Philadelphia. 

Undersøgelsen er netop præsenteret ved konferencen for International Society of Endocrinology and Endocrine Society i Chicago og viser, at vægttab ikke bare forbedrede søvnkvaliteten, men også humøret, uanset hvordan deltagerne tabte sig. 

De 390 forsøgspersoner deltog i en to-årig undersøgelse, der har sammenlignet tre forskellige former for vægttab hos overvægtige voksne. 

De 311 kvinder og 79 mænd blev tilfældige opdelt i ​​tre grupper, der fik forskellige grader af støtte til at opnå det samme mål for kost og motion. 

  1. Almindelig behandling, hvor deltagerne fik trykt undervisningsmateriale i forlængelse af kvartalsvise besøg hos den praktiserende læge;
  2. En kort introduktion til en sund livsstil kombineret med kvartalsvise besøg hos den praktiserende læge og korte møder med enlivsstilcoach;
  3. En længere introduktion til en sund livsstil. hvor de skulle spise anderledes eller fik slankemedicin. 

Forskerne evaluerede ændringer i vægt, søvnens varighed og kvalitet samt deres humør efter 6 og 24 måneders behandling. De sammenlignede desuden patienter, som tabte 5 procent eller mere af deres oprindelige kropsvægt med dem, der mistede mindre end 5 procent. Analyserne tog højde for flere faktorer, der kunne påvirke resultatet, blandt andet køn og alder. 

Vigtig viden

Efter et halvt år havde de to sidste grupper i gennemsnit tabt markant mere end den første gruppe, der ikke havde fået nogen introduktion til en sundere livsstil. Mens gruppe 1 kun tabte godt to kilo, tabte gruppe 2 næsten dobbelt så meget - nemlig 3,5 kilo. Gruppe 3 tabte hele 6,7 kilo, hvilket understregede hvor stor betydning solid viden om en sund livsstil har.

Undersøgelsen viste at de deltagere i alle tre grupper, som havde tabte mindst 5 procent af deres vægt efter et halvt år rapporterede, at de sov gennemsnitligt over 21 minutter længere pr. nat, mens deltagere, der havde tabt mindre end 5 procent af deres oprindelige kropsvægt i genemsnit kun sov godt et minut længere. 

Desuden havde deltagerne, der tabte over 5 procent af deres oprindelig vægt en bedre søvnkvalitet og var i bedre humør (dvs. at de havde færre symptomer på depression) sammenlignet med patienter, der tabte mindre end 5 procent. 

På lang sigt holdt forbedringerne af søvnen dog yilsuneladende ikke. Ifølge forskerne var det kun forbedringerne af humøret, der stadig var stistisk signifikante efter 24 måneder.

"Yderligere undersøgelser er nødvendige for at undersøge hvad de langsigtede konsekvenser er for søvnen, at man tager på igen," siger Nasreen Alfaris.

 

 

Tags: depression, slankekure, søvn, humør

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?