Især en proteinrig morgenmad med for eksempel æg bremser lækkersulten senere på dagen og forhindrer overspisning og overvægt.

Derfor skal du ikke skippe morgenmaden

Mange teenagere springer morgenmaden over, men det øger faktisk deres risiko for overspisning og vægtøgning. 

 

Forskere fra University of Missouri har konstateret, at morgenmad, der er rige på protein, øger de unges niveauer af et kemisk stof i hjernen, som er forbundet med følelser af belønning, der kan reducere lækkersult og overspisning senere på dagen.

Forståelse af hjernens kemi og dens rolle for lækkersult kan gøre det nemmere at forebygge og behandle fedme. 

"Vores forskning viser, at mennesker oplever et dramatisk fald i lækkersult efter søde sager, når de spiser morgenmad," siger lektor i ernæring og motionsfysiologi Heather Leidy, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Nutrition Journal

"Men morgenmad, der har et højt proteinindhold reducerer også trangen til krydrede eller fedtrige fødevarer. På den anden side, hvis morgenmad springes over fortsætter denne trang med at forøges i løbet af dagen."

Leidy studerede virkningerne af forskellige morgenmåltider på deltagernes niveau af dopamin, et kemisk stof i hjernen, der er involveret i modererende impulser og belønning, herunder lækkersult. Dopamin-niveauerne blev bestemt ved at måle homovanillinsyre (HVA), som er den vigtigste dopamin metabolit. Når man spiser startes en frigivelse af dopamin, som stimulerer følelser af madbelønning. Belønningen er en vigtig del af at spise, fordi det hjælper os til at regulere hvor meget vi spiser, pointerer Leidy. 

Hendes forsøg indebar at 20 overvægtige piger 18 og 20 år, som normalt springer morgenmaden over blev tilfældigt delt op i tre grupper, som i forskellig rækkefølge skulle gennemgå tre typer morgenrutiner i syv dage.

I en af 7-dages perioderne spiste en gruppe et 350 kaloriers morgenåltid med normale mængder af protein, i en anden periode spiste de et 350 kaloriers morgenmåltid med højt proteinindhold og i den sidste sprang de morgenmaden over. mellem de tre gange 7 dage holdt de pasue i andre syv dage før de begyndte på en ny periode - en såkaldt udvaskningsperiode, der sikrer at kroppen bliver nulstillet.

Om morgenen den syvende dag blev pigerne evalueret på baggund af blandt andet at have udfyldt spørgeskemaer om deres lækkersult i perioden. Deres udsving i dopamin blev også vurderet ved at kontrollere niveauet af dopamin metabolit homovanillinsyre i regelmæssige blodprøver taget om morgenen. 

Mere lækkersulten

Resultaterne viste at begge typer morgenmad medførte reduceret trang til søde og krydrede fødevarer og højere niveauer af dopamin metabolitten. 

Og i forhold til en normal protein-holdig morgenmad, havde en høj-protein morgenmad tendens til større reduktioner i trangen til sød eller fed mad og fastholdt niveauet af dopamin metabolitten indtil frokost. 

Leidy forklarer, at vores hjerne frigiver dopamin når vi spiser, hvilket stimulerer følelsen af belønning. Denne reaktion er en vigtig del af at spise, fordi det hjælper med til at regulere fødeindtagelse.

"Dopamin niveauet er sløret hos overvægtige eller fede mennesker, hvilket betyder, at det kræver meget mere stimulation - eller mad - at fremkalde en følelse af belønning og det var det lignende den reaktion vi oplevede hos deltagerne, som droppede morgenmaden."

Deltagerne i undersøgelsen var unge kvinder med en gennemsnitsalder på 19, men Leidy mener at  resultaterne kan generaliseres til en de fleste voksne. 

"I USA springer folk oftere morgenmaden. Engang spiste næsten 100 procent af amerikanske voksne, børn og teenagere morgenmad, men i løbet af de sidste 50 år har vi set et fald i antallet der spiser morgenmad og en stigning i fedme," sigen hun.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: overspisning, teenager, morgenmad, lækkersulten

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?