Børns overvægt skyldes i langt de fleste tilfælde forkert livsstil eller gener, men i få tillfælde kan det skyldes hormonproblemer.

Børns overvægt kan skyldes hormonproblemer

Omkring en procent af børn bliver overvægtige pga. hormonale forstyrrelser, men overvægt er så almindeligt at det nemt bliver overset.

 

Langt de fleste tilfælde af fedme i barndommen skyldes enten en forkert livsstil eller genetiske årsager, men i ganske få tilfælde kan f.eks. hypothyroidisme, der skyldes en mindre aktiv skjoldbruskkirtel, være årsag.

Nogle forældre forsøger dog også at finde hormonelle årsager eller andre sygdomme som forklaring på deres barns fedme, men ifølge Himala, Kashmiri, der er chef for pædiatrisk endokrinologi på Loyola University Health System, er hormonelle forstyrrelser en meget sjælden årsag til overvægt hos børn.

"Forældre prøver at finde forklaringer som kan hjælpe deres barn og overser så de virkelige problemer. Oftest skyldes vægtøgning og efterfølgende fedme barnets disponerende risiko for fedme og miljøet." 

"Men hvis et barn stopper med at vokse eller er kortere end det kunne forventes i forhold til forældrenes højde, så bør det helt sikkert give anledning til bekymring for en hormonel ubalance, der kan føre til vægtøgning. Vægtøgning er imidlertid ikke alene et tegn på hormonel ubalance," siger Kashmiri. 

Andre tegn på, at et barn har en hormonel ubalance kan være: 

  • Barnet drikker og tisser mere end før 
  • Overdreven sult 
  • Oplever uforklarligt vægttab 
  • Følelse af at være træt og kold 
  • Problemer med mavetarm-systemet 
  • Ændringer i hår, hud eller negle 
  • Manglende vækst i højden

"Hvis dit barn tager på sammen med disse andre symptomer, er det vigtigt at tale med din børnelæge eller en specialist," siger Kashmiri.

Tags: børn, hormoner

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?