Hjernen overvejer ikke bare smag og pris, men også kalorieindhold, selvom vi faktisk ikke selv kan regne det ud.

Din hjerne er en hemmelig kalorietæller

Når vi kigger ned over en menu eller går rundt i supermarkedet, så har vægthysteriet tilsyneladende fået så stor magt, at mange faktisk tænker mere over kalorie-indholdet end prisen.

 

En ny undersøgelse viser ligefrem at vores hjerner uden at vi ved det fungerer som en kalorietæller, når vi skal vælge hvad vi skal købe.

Undersøgelsen er baseret på neuroimaging, hvor neurologer fra Montreal Neurological Institute and Hospital har skannet hjernerne på deltagere samtidig med at de har kigget på billeder af mad.

Resultaterne er publiceret i Psychological Science, hvor forskerne beskriver hvordan 29 raske deltagere reagerede på 50 madbilleder. 

"Tidligere undersøgelser har vist, at børn og voksne har en tendens til at vælge mad med et højt kalorieindhold," siger undersøgelsens hovedforfatter Alain Dagher.

"Tilgængeligheden og den lave pris på mad med et højt kalorieindhold har fået skylden for fedmestigningen. Børns forbrug er i høj grad styret af den forventede effekt af disse fødevarer, der sandsynligvis skyldes erfaring." 

"Vores undersøgelse har forsøgt at afgøre, hvordan folks bevidsthed om kalorieindholdet påvirker områder i hjernen, der vides at være impliceret i evalueringen af mad," siger Dagher.

"Vi konstaterede, at hjernen sporede fødevarernes sande kalorieindhold." 

Deltagerne blev bedt om at vurdere, hvor meget de kunne lide hver fødevare på en skala fra 1 til 20 og blev bedt om at vurdere hver fødevares kalorieindhold. Overraskende nok viste de sig elendige til nøjagtigt at bedømme antallet af kalorier i de forskellige fødevarer, og alligevel matchede de beløb, som de bød i en simuleret auktion, de fødevarer, der havde et højere kalorieindhold. 

Resultater af funktionelle hjerneskanninger (fMRI) lavet mens deltagerne så på madbillederne viste, at aktiviteten i ventromedial præfrontale cortex, et område, der er kendt for at indkode værdien af stimuli og forudsige umiddelbar indtagelse, også blev matchet med fødevarernes sande kalorieindhold. 

Deltagernes præcise vurderinger af, hvor meget de kunne lide en fødevare blev til gengæld forbundet med aktivitet i insula, et område af hjernen, der er blevet knyttet til forarbejdning af de sensoriske (smag, udseende, lugt) egenskaber hos fødevarer. 

Ifølge Dagher kan forståelsen af årsagerne til folks valg af fødevarer hjælpe med til at kontrollere de faktorer, der fører til fedme, som kan føre til mange helbredsproblemer som forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og diabetes 2.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: kalorier, hjernen

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?