Kraftigt overvægtige smider markant mere  kropsfedt ved at skære ned på fedtet end at skære ned på kulhydraterne.Kraftigt overvægtige smider markant mere kropsfedt ved at skære ned på fedtet end at skære ned på kulhydraterne.

Bedre at skære ned på fedtet end på kulhydraterne

Det er vigtigere at spare på fedtet end på kulhydraterne, hvis du vil tabe dig.

 

Det viser i hvert fald en ny undersøgelse, hvor forskere under streng kontrol af forsøgsdeltageres kalorieforbrug har målt effekten på mængden af kropsfedt. 

Resultaterne blev torsdag præsenteret på det årlige møde i Endocrine Society, i San Diego.

Kostråd til folk med fedme er ofte modstridende i anbefalingen af om en reducering af fedt eller kulhydrat er bedst for en mindre fedtprocent.

"Vores undersøgelse er den første, der har set på, om den samme reduktion af kalorier, enten ved kun at reducere fedtet eller kun kulhydrater, fører til forskellige tab af kropsfedt hos mænd og kvinder med fedme," siger undersøgelsens chefforfatter Kevin D. Hall, PhD, senior forsker ved National Institutes of Health (NIH) i Bethesda, Maryland.

Forfatterne testede 10 mænd og 9 kvinder med fedme. Gennemsnitsalderen for deltagerne var 24 år, og deres gennemsnitlige BMI var 36, hvilket betegnes som sygeligt overvægtig.

Alle deltagere blev indlagt på den metaboliske afdeling på NIH Clinical Center og boede der 24 timer i døgnet. Alle mad blev strengt kontrolleret, og deltagernes daglige aktiviteter blev overvåget. I de første fem dage blev alle fodret med en eucaloric kost (bestående af 50% kulhydrat, 35% fedt og 15% protein), der gav dem lige præcis det antal kalorier, der er nødvendig for at opretholde deres kropsvægt.

I de næste 6 dage blev deltagerne tilfældigt delt op i en af ​​to grupper, hvor de fik reduceret energiforbruget i deres kost med 30 procent ved enten at få deres fedt- eller kulhydratindtag begrænset.

2 til 4 uger senere blev hele forsøget gentaget med omvendt fortegn, så dem der fik mindre fedt i første omgang, denne gang vik færre kulhydrater - og omvendt.

Forskerne målte hvor meget ​​fedt deltagerne have spist og hvor meget krops​​fedt de havde forbrændt. Resultaterne viste at sammenlignet med de deltagere, der havde fået mindre kulhydrat medførte den fedtreducerede kost et omtrent 67 procent større tab af kropsfedt.

 

Tags: fedtfattig, kulhydrater, kropsfedt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?