Falder du sent i søvn øges din risiko for stofskifteproblemer og overvægt.Falder du sent i søvn øges din risiko for stofskifteproblemer og overvægt.

B-mennesker er oftere overvægtige

B-mennesker har en højere risiko for overvægt og stofskifteproblemer samt mindre muskelmasse end A-mennesker.

 

Det viser en overraskende undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, hvor forskere præsenterer besvarelserne af et spørgeskema om sovevaner, vægt og sygdom hos 1.620 koreanere mellem 47 og 59 år.

Deltagerne blev bedt om at oplyse om de var hovedsageligt var morgen- eller aftentyper, eller midt imellem - kombineret med  spørgsmål om hvor let de fandt det at komme op om morgenen, og hvor friske de så følte sig.

Resultaterne blev sammenlignet med forskellige risici som:

 • Diabetes
 • Forhøjede stofskifteproblemer (forstadier til diabetes og hjertekarsygdom)
 • Sarcopeni (reduceret muskelmasse)
 • Visceral fedme (mavefedt)

"Undersøgelsen viste at aften-mennesker uafhængigt af livsstil har en højere risiko for diabetes, metabolisk syndrom og sarkopeni. Disse resultater understøtter vigtigheden af ​​døgnrytmens betydning for stofskiftet," konkluderer undersøgelsens forfattere.

"Den højere risiko for diabetes og ringere muskelmasse kan skyldes at natteravne har tendens til at have dårligere søvnkvalitet, at ryge, sene spisevaner og en stillesiddende livsstil," siger Dr. Nan Hee Kim fra Korea University College of Medicine i Ansan.

Undersøgelsen afslørede også detaljer om alder og kønsforskelle i forhold til døgnrytmen.

"I betragtning af at mange yngre mennesker er aftentyper, er deres metaboliske risiko et vigtigt sundhedsproblem, der skal løses," siger Dr. Kim.

Undersøgelsen viste dog, at de fleste deltagere (64,5%) ikke identificerer sig selv som enten morgen eller aftentyper. Men 

480 deltagere blev klassificeret som morgentyper (29,6%) og 95 blev kategoriseret som aftentyper (5,8%).

Ud over konstateringen af, at alle aftentyper generelt var mere tilbøjelige til at have diabetes og sarkopeni, der er en tilstand, hvor kroppen gradvist mister muskelmasse, viste resultaterne også køns- og aldersforskelle:

 • Mænd, der var aftentyper, havde oftere diabetes eller sarkopeni end morgenmennesker
 • Kvindelige natteravne havde tendens til at have mere mavefedt og en større risiko for metabolisk syndrom sammenlignet med morgen-mennesker
 • Aftentyper var oftere yngre med mere kropsfedt og mere triglycerid (fedttype) i blodet end morgenmennekser
 • Generelt havde alle B-mennesker 1,73 gange højere risiko for diabetes end A-mennsker, mens deres risiko for metabolisk syndrom var 1,74 gange højere og risikoen for sarkopeni var 3,16 gange højere - alle uafhængige af den samlede søvnvarighed og livsstil.
 • Kvindelige natteravne havde en større risiko for mavefedt, men det gjaldt ikke generelt for hverken A- eller B-mennesker.
 • Hos kvinder, men ikke mænd, var B-mennesker forbundet med et højt taljemål, flere triglycerider og mavefedt, hvilket ifølge forfatterne kan forklare den øgede risiko for metabolisk syndrom hos kvinder, der er B-mennesker. 
 • Mandlige natteravne havde til gengæld en øget risiko for diabetes og ringere muskelmasse.

Undersøgelsen viste også et højere systolisk blodtryk blandt morgen-mennesker, hvilket falder i tråd med en tidligere undersøgelse.

Forskellen i blodtryk kan dog forklares med den normale døgnrytme, hvor systemiske blodtryk falder om natten og stiger markant, når vi vågner om morgenen.

 

Tags: diabetes, stofskifte, mavefedt, kønsforskelle, muskelmasse

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?