Tarmfloraen er forskellig fra person til person og i hvert fald delvist påvirket af gener.

Gavnlige tarmbakterier undertrykkes af overvægtiges gener

Overvægt ser ud til at kunne forebygges ved at tilføje mikrober, som forskere har opdaget, at tynde mennesker har flere af.

 

Vores tarmflora er ikke bare tilfældig, men formentlig resultatet af nedarvede gener, der regulerer hvor mange eller få bakterier vi har.

Det afslører et nyt tvillinge-studie fra England, hvor forskere har undersøgt fækale prøver fra både enæggede og tveæggede tvillinger og konstateret, at de enæggede tvillinger havde næsten fuldstændig ens bakteriekulturer, mens de tveæggede varierede meget mere.

Og forskerne konstaterede samtidig at en bakteriestamme med navnet Christensenellaceae var meget mere almindelige hos tynde personer end hos overvægtige, hvilket tyder på at generne påvirker mængden af mikroben.

Undersøgelsen viste desuden, at mus, der blev behandlet med denne mikrobe tog mindre på end ubehandlede mus, hvilket tyder på, at man ved at øge mængden af denne mikrobe kan bidrage til at forebygge eller mindske forekomsten af fedme.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Cell og kan bane vejen for personlige probiotiske behandlinger, der er optimeret til at reducere risikoen for fedme-relaterede sygdomme, der bygger på den enkeltes genetik.

"Vores resultater viser, at bestemte grupper af mikrober, der lever i vores tarm kan være beskyttende mod fedme - og at mængden er påvirket af vores gener. Den menneskelige tarmflora er et spændende nyt mål for kostændringer og behandlinger til bekæmpelse af fedme," siger professor Tim Spector, der er leder af Institut for Tvillingeforskning og genetisk epidemiologi på Kings College London.

Forskerne undersøgte mikrober fra mere end 1.000 fækale prøver fra 416 par tvillinger. Mængderne af specifikke typer af mikrober blev fundet at være mere ens hos identiske tvillinger, der deler 100 procent af deres gener, end hos ikke-identiske tvillinger, som i gennemsnit kun deler halvdelen af deres gener.

Forskernes resultater har fået dem til at starte et projekt, hvor folk kan sende fæces-prøver til en test for at få afklaret om de har en tarmflora, der forebygger overvægt eller gør overvægt mere sandsynlig.

"Indtil nu er variationen i mængderne af tarmens mikrober blevet forklaret med kost, miljø, livsstil og sundhed. Dette er den første undersøgelse, der fastslår, at visse typer af tarmmikrober er arvelige - at deres variation delvis kan skyldes genvariationer, ikke kun miljømæssige påvirkninger," siger en anden af forskerne, Ruth Ley, lektor ved Cornell University i USA.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: tarmbakterier, gener, Christensenellaceae

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?