Bare en halv time for lidt søvn dagligt øger din risiko for fedme betragteligt.Bare en halv time for lidt søvn dagligt øger din risiko for fedme betragteligt.

Så meget betyder 30 minutter for lidt søvn for din vægt

Sover du bare en halv time for lidt hver nat, så har det dramatiske, langsigtede  konsekvenser for din vægt og dit stofskifte.

 

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har bedt deltagere om at registrere deres søvn og sammenlignet med deres fedtprocent og insulinfølsomhed.

"Selv om tidligere undersøgelser ganske vidst har vist, at fo lidt søvn er forbundet med fedme og diabetes, konstaterede vi, at bare 30 minutter dagligt søvnunderskud væsentlig kan påvirke risikoen for fedme og insulinresistens," siger undersøgelsens hovedforfatter professor Shahrad Taheri, der er professor i medicin ved Weill Cornell Medical College i Qatar, i Doha. 

"Dette styrker tidligere observationer om, at søvnunderskud hober sig op og kan have konsekvenser for stofskiftet."

På grund af sociale og arbejdsmæssige forpligtelser ophober folk ofte et søvnunderskud på hverdage og forsøger så at indhente det i weekenden. Men søvnunderskud på hverdagene kan føre til langsigtede stofskifteforstyrrelser, som kan starte eller forværre udviklingen af ​​diabetes 2.

"Søvnunderskud er almindeligt i det moderne samfund, men kun i det sidste årti har vi erkendt betydningen for stofskiftet," siger Taheri.

"Vores resultater tyder på, at tilstrækkelig søvn kan have positive virkninger for taljemål og stofskifte, og at det kan forbedre chancen for succes i behandlingen af fedme og diabetes, at sikre en bedre søvn."

Undersøgelsen er baseret på deltagelse af 522 patienter med nyligt diagnosticeret diabetes 2, som tilfældigt blev opdelt i ​​tre grupper, der enten fik:

  • almindelig behandling
  • ekstra motion eller
  • ekstra motion og bedre kost

Deltagerne udfyldte søvn-dagbøger, som opgjorde deres daglige søvnunderskud. 

Ved starten af forsøget målte forskerne deres højde, vægt og talje samt deres fastende blodprøver for insulinfølsomhed.

Ved starten af forsøget var de deltagere, der havde et søvnunderskud, 72 procent mere tilbøjelige til at være overvægtige.

Efter 12 måneders opgørelse af søvnunderskud, viste resultaterne, at for hver 30 minutter mistet søvn, øgedes risikoen for fedme med 17 procent og insulinresistens med 39 procent.

Forskerne anbefaler derfor, at fremtidige behandlinger af stofskifteproblemer som fedme og diabetes, også bør fokusere på patienternes evt. søvnproblemer.

 

Tags: overvægt, diabetes, søvn

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?