De færreste slankekure kan prale af dokumentation for deres effektivitet - og i så fald kun dokumentation for små vægttab.De færreste slankekure kan prale af dokumentation for deres effektivitet - og i så fald kun dokumentation for små vægttab.

Ringe dokumentation for slankekure

Der kommer nærmest nye slankekure til hver dag, men kun få - også af de mest kendte kure - virker.

 

Det viser en ny stor analyse af slankekure, hvor forskere fra Johns Hopkins har gennemgået 4.200 undersøgelser for at finde dokumentation for deres effektivitet.

Gennemgangen viste dog at kun et par dusin af de mange undersøgelser levede op til almindelig accepteret videnskabelige metoder og pålidelighed. 

Og selv disse undersøgelser havde svært ved at bevise, at slankekurene hjalp deres brugere til at tabe sig mere end mennesker, der ikke brugte dem.

Forskerne opfordrer derfor i kommentarerne til deres undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, til at gennemføre længerevarende test af slankekurene.

"Praktiserende læger har brug for at vide, hvilke kure, der, har vist deres effektivitet i ordentlige videnskabelige forsøg, men de har ikke haft mange beviser at læne sig op ad," siger dr. Kimberly Gudzune, der er lektor i medicin og vægttabsspecialist på Johns Hopkins University School of Medicine.

"Vores gennemgang bør give klinikerne et bedre indtryk af, hvilke kure de bør foreslå deres patienter." 

Blandt resultaterne, fandt forskerne, at ud af de 32 store kommercielle slankekure, der markedsføres over hele USA, er kun 11 nøje blevet undersøgt i lodtrækningskontrollerede forsøg. 

Og kun i to af disse undersøgelser tabte deltagerne i gennemsnit mere vægt efter et år på slankekuren end folk, der enten gik på deres egen slankekur eller fik en form for uddannelse og rådgivning i vægttab.

Resultaterne af disse slankekure var generelt beskedne med vægttab på i gennemsnit mellem 3 og 5 procent mere end andre deltagere.

Kun Weight Watchers og den amerikanske slankekur Jenny Craig, der er en kombination af frosne måltider, rådgivning og træning, kunne står for forskernes gennemgang af slankekurenes langsigtede effekter.

Gennemgangen er baseret på undersøgelser, der varede i 12 uger eller længere.

Blandt de slankekure, der var lavet ordentlige undersøgelser om, var tre højintensive kure - Weight Watchers, Jenny Craig og nutrisystem - der indebærer målsætning, egenkontrol, ernæringsmæssige oplysninger og rådgivning.

Tre meget kaloriefattige kure - HMR, Medifast og OPTIFAST - var også inkluderet, sammen med fem selvstændigt konstruerede kure - Atkins, Slim Fast, og de internetbaserede Biggest Loser Club, eDiets og Lose It!

Ringe langsigtet virkning

Forskerne advarer om, at ikke alle studier var lige godt udformet. Og kun få kørte i 12 måneder eller længere, så det var ofte uklart, hvor mange deltagere, der opretholdt deres vægttab på lang sigt.

På grundlag af deres analyse af undersøgelserne, fandt forskerne, at deltagerne på Jenny Craigs og Weight Watchers kurene tabte mere end kontrolgruppen.

"I betragtning af disse resultater kan det være rimeligt, at klinikere henviser patienterne til Weight Watchers eller Jenny Craig," siger forskerne.

Nutrisystem medførte også et større vægttab op til tre måneder end rådgivning eller uddannelse alene, men forfatterne kunne ikke finde nogen langsigtede forsøg med denne kur. Deltagerne på de meget kaloriefattige kure tabte sig mere end kontroldeltagere i undersøgelser på fire til seks måneder. Men én langsigtet undersøgelse af disse kure viste ingen fordele efter 12 måneder. Forfatterne understreger, at meget kaloriefattige kure også indebærer større risiko for komplikationer, såsom galdesten.

Kure baseret på Atkins siæten, der anbefaler et højt fedtindhold og lavt kulhydratindhold - hjælper også folk til tabe sig mere både efter seks måneder og 12 måneder end rådgivning alene.

"Kuren virker lovende," skriver forfatterne, der til gengæld ikke kan komme med nogle endelige konklusioner om Slim-Fast og de internetbaserede kure. 

Forskerne udregnede også omkostningerne ved slankekurene, der lå mellem nul dollars for de webbaserede vægttabs apps til mellem $ 570 og $ 682 per måned for slankekure, hvor man skal købe forskellige former for mad.

 

Tags: kaloriefattig diæt, slankekure, Atkins, Weight Watchers, Slim fast

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?