Sådan kan overvægtige undgå hjertesygdom

Selv om du er meget overvægtig og har opgivet at tabe dig kan du godt undgå risikoen for hjertekar-problemer og diabetes.

 

Det kræver dog at du dyrker motion, viser en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism fra Albert Einstein College of Medicine.

Adskillige undersøgelser har vist at det kræver ændrede spisevaner at tabe sig, men mange har erkendt at de ikke kan slanke sig og risikerer derfor en række metaboliske følgesygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, slagtilfælde og andre hjertekar-problemer.

Men den nye undersøgelse viser at motion kan holde hjertesygdomme og relaterede metaboliske problemer i skak hos overvægtige kvinder.

Dette fænomen kaldes metabolisk sund fedme.

"Da det er sådan en kamp for mange mennesker at tabe sig kan en tilstand af metabolisk sunde fedme være en mulig måde til at reducere antallet af hjertekar-sygdom," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Unab I. Khan. 

"Vores forskning konstaterede at fysisk aktivitet er den vigtigste faktor til at bremse udviklingen fra metabolisk sund fedme til en risikofyldt fedme."

Forskerne fulgte 866 kvinder i overgangsalderen med metabolisk sund fedme gennem syv år. I løbet af undersøgelse blev deltagernes blodtryk, kolesterol og blodsukker målt årligt. Deltagerne besvarede tillige en årlig undersøgelse om deres fysiske aktivitet.

Ved afslutningen af ​​undersøgelsen havde 43 procent af deltagerne (373 kvinder) udviklet en metabolisk usund fedme. Forskerne definerede den usunde fedme ud fra at deltagerne havde mindst to risikofaktorer, som højt blodtryk, en dårlig kolesterolprofil eller prædiabetes. Blandt de kvinder, der var metabolisk sunde, men fede, fandt forskerne, at kvinder, der enten led af prædiabetes eller diabetes, havde en tre gange større risiko for at udvikle andre risikofaktorer og tættere på at være i risiko for hjertesygdomme end andre deltagere.

"Selv om et alarmerende antal af deltagerne udviklede metaboliske risikofaktorer i løbet af undersøgelsen, viser resultaterne at livsstilsændringer kan hjælpe med at nedsætte risikoen for hjertesygdomme og død," siger Khan.

"Dette viser den vigtige rolle motion spiller i at beskytte kvinder mod de sundhedsskadelige virkninger af fedme."

 

Tags: overvægt, motion, slagtilfælde

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?