Spidskommen frø eller pulver kan måske slanke dig og ser ud til at reducere det dårlige kolesterol.

Spidskommen reducerer fedtprocent og dårligt kolesterol

Kan du lide smagen af det nære Østen, så kan du måske sætte gang i et vægttab med et krydderi, der giver et eksotisk pift til maden.

 

Med sin varme og let bitre smag er spidskommen nemlig ikke bare et uundværligt element i hummus, men kan ilsyneladende også medføre vægttab udover mindre af det dårlige kolesterol og andre fedtstoffer i blodet.

Det viser i hvert fald et iransk forsøg fra Shahid Sadoughi Universitet for Medicinske Videnskaber, hvor forskere tilfældigt op delte 88 overvægtige kvinder op i to grupper, der dagligt i tre måneder skulle spise ca. 90 ml yoghurt enten med eller uden 3 gram spidskommen pulver.

Kvinderne blev i samme periode sat på en slankekur, der indebar, at de skulle reducere deres daglige kalorieindtag med 500 kcal.

Efter de tre måneder viste spidskommen sig at have medført et højere vægttab på cirka 2 kilo mere end for gruppen, der spiste yoghurten uden spidskommen.

Kvinderne i spidskommen-gruppen vejede fra starten af forsøget 79,43 kilo i gennemsnit, mens kontrolgruppen kun vejede 76,7 kilo. Efter de tre måneder havde spidskommen-gruppen tabt 6,2 kilo, mens kontrolgruppen havde tabt 4,2 kilo.

Også taljemålet var reduceret (8,0 mod 6,0 cm) mere i spidskommen-gruppen.

I betragtning af at kvinderne samtidig blev sat på en kur med færre kalorier kan man diskutere om forskellen er så markant at det alene skyldes spidskommen eller om den kan skyldes andre faktorer.

Mere imponerende var det måske derfor at spidskommen-gruppens kropsfedt faldt med 14,64 procent - hvilket var næsten tre gange så stort et tab som de 4,91 procent, deltagerne i kontrolgruppen tabte. 

Og samtidig syntes spidskommen at medføre klare forbedringer af en række hjertekar-faktorer. 

De skadelige fedtstoffer i blodet kaldet triglycerider faldt med 23 mg/dl, mens kontrolgruppens triglycerider kun faldt med 5 mg/dl. Spidskommen-gruppens deltagere reducerede også deres såkaldte dårlige LDL-kolesterol niveau ned med 9,62 mg/dl i forhold til kontrolgruppen, der øgede det dårlige kolesterol med 0,44 mg/dl.

Spidskommen er rig på phytosteroler, som er plantekemikalier, der er kendt for at hæmme absorptionen af kolesterol i kroppen. Da undersøgelsen også viser, at krydderiet kan medføre vægttab, spekulerer undersøgelsens forfattere på om spidskommen ligesom andre varme krydderier øger stofskiftet midlertidigt.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: fedtprocent, triglycerider, kolesterol, LDL, mavefedt, kropsfedt, krydderier

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?