Overvægtiges veer sætter ikke altid ordentlig igang, fordi en mekanisme, der skal tillade dem, ikke fungerer.

Derfor har overvægtige større fødselsproblemer

Trods myten om det modsatte har overvægtige kvinder større problemer i forbindelse med fødslen og det har forskere nu fundet en forklaring på.

 

De har nemlig identificeret en eleltrisk kontaktmekanisme i livmoderens muskel, der medvirker til udviklingen af veer.

Opdagelsen afslører, at overvægtige kvinder har en defekt kontakt, der kan forklare, hvorfor overvægtige kvinder har en højere sandsynlighed for uregelmæssige sammentrækninger og oftere har brug for kejsersnit end andre kvinder. 

Det er velkendt, at stærke rytmiske sammentrækninger af livmoderen er nødvendig for, at barnets hoved kan udvide livmoderhalsen. Men indtil nu har man kun haft begrænset viden om mekanismen bag disse sammentrækninger. 

Den banebrydende forskning fra Monash University, Royal Kvinders Hospital og Hunter Medical Research Institute, viser, at en kalium-ion-kanal kaldet hERG i livmoderen er ansvarlig for sammentrækningerne. 

Som en kraftig elektrisk bremse arbejder hERG under graviditeten på at undertrykke sammentrækninger og forebygge for tidlige veer. Men i begyndelsen af ​​veerne fungerer et protein som en kontakt, der kan slukke hERG så bremsen bliver sluppet og dermed sikrer, at veerne kan finde sted. 

Undersøgelsen viser, at dette protein - kontakten - hos overvægtige kvinder ikke virker, så hERG ikke bliver slået fra. 

Smidigere graviditet

"Vi har i årevis vidst, at kvinder, der er overvægtige er langt mere tilbøjelige til at opleve komplikationer under graviditet og fødsel - men vi har ikke vidst hvorfor," siger Professor Helena Parkington from the School of Biomedical Sciences ved Monash University.

"Indkredsning af mekanismen er et stort gennembrud, ikke kun fordi det kan sikre en smidigere graviditet, men fordi viden om hvornår sammentrækningerne finder sted er afgørende for vores forståelse af veerne." 

Overvægtige kvinder har langt oftere komplikationer under fødslen og har brug for medicinsk behandling. 

Ved at analysere livmoder muskelbiopsier fra 70 gravide kvinder, fandt holdet markante forskelle mellem overvægtige kvinder og normalvægtige. 

Test af elektriske signaler i små mængder fra livmodervæv taget fra kvinder, der selv havde valgt kejsersnit før veerne startede, og kvinder, der var tvunget til kejsersnit beviste, at hERG var ineffektivt hos overvægtige kvinder. 

Den ny viden kan bidrage til at reducere komplikationer under graviditet og fødsel hos overvægtige kvinder. 

"Nu hvor ved vi, hvad der forårsager problemer med veer for overvægtige kvinder, kan vi begynde at udvikle behandlinger, der kan reparere den defekte "kontakt og sørge for både sikrere graviditeter og veer for både kvinder og deres babyer," siger Helena Parkington. 

Den næste fase af forskningen vil se på om det er muligt at udvikle en sikker, effektiv og specifik behandling, for eksempel et nyt lægemiddel, der slukker for kontakten, så veerne ikke bremses i begyndelsen af fødselsforløbet.

 

Tags: graviditetsvægt, fødsel, veer

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?