En fedtrig kost ser ud til at koste dig lugtesansen for evigt.

Fedt ødelægger din lugtesans

Spiser du meget fedtrig mad risikerer du at miste din lugtesans - også selv om du begynder at spise sundt igen.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Florida State University, hvor hjerneforskere har set nærmere på, hvordan vores kost kan påvirke en lang række menneskelige funktioner, der ikke traditionelt undersøges, når man tjekker effekten af ​​fedme. 

"Dette åbner op for en masse muligheder for fedme forskning", siger Florida State University ph.d.-forsker Nicolas Thiebaud, der stod for undersøgelsen af hvordan mad med et højt fedtindhold påvirker lugtesansen, som er offentliggjort i Journal of Neuroscience. 

Det er første gang, forskere har kunnet demonstrere en solid sammenhæng mellem en dårlig kost og store strukturelle og funktionelle ændringer i det olfaktoriske system, som giver os vores lugtesans. 

Mister lugteneurner

Undersøgelsen er baseret på test af mus, der over en seks måneders periode fik en fedtrig kost, mens også trænet til at forbinde en bestemt duft med en belønning (vand). 

Musene viste sig langsommere til at forstå sammenhængen end en kontrolgruppe, der ikke fik en fedtrig kost. Og da forskerne indførte en ny lugt, som signalerede vand, kunne musene på den fedtrige kost heller ikke tilpasse sig lige så hurtigt, hvilket viste at deres lugtesans var reduceret. 

"Desuden viste det sig, at da de igen fik serveret et almindeligt foder og  vendte tilbage til deres normale kropsvægt og blodkemi, forblev deres lugtesans reduceret," fortæller Fadool.

"Mus på en fedtrig kost havde kun 50 procent af de neuroner, der skal til for at afkode duftsignaler." 

Resultaterne åbner op for en helt ny type forskning. De vil begynde at kigge på, om motion kan bremse en fedtrig kosts indflydelse på lugtesansen, og om et højt sukkerindhold i kosten også vil give det samme negative resultat på lugtesansen som en fedtrig kost.

Tags: fedt, lugtesans

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?