Selv om frugt er en af hovedkilderne til fruktose, så er indholdet minimalt i forhold til hvor meget fruktose, der er i sukker. Til gengæld er frugter fulde af sunde vitaminer og antioxidanter.Selv om frugt er en af hovedkilderne til fruktose, så er indholdet minimalt i forhold til hvor meget fruktose, der er i sukker. Til gengæld er frugter fulde af sunde vitaminer og antioxidanter.

Fruktose gør dig fysisk doven

Frugtsukker feder mere end almindeligt sukker og desuden påvirker det i store mængder også lysten til at røre sig.

 

Det viser i hvert fald resultaterne af et forsøg, der har undersøgt hvordan en diæt med 18 procent fruktose påvirker kroppen i forhold til en diæt med 18 procent glukose.

I løbet af de sidste 40 år er fruktose blevet mere og mere almindeligt i amerikanernes kost - desværre ikke fordi de spiser flere frugter, men fordi sukkeret i sodavand og tusinder af andre produkter er blevet erstattet af såkaldt HFCS - High Fructose Corn Syrup (majssirup med højt fruktose-indhold).

HFCS er et kunstigt produkt, hvor indholdet af fruktose er ekstra højt (55 procent) i forhold til almindeligt bordsukker, hvor forholdet er 50 procent glukose og 50 procent fruktose. Og i modsætning til det almindelige sukker er fruktosen ikke bundet til glukosen, hvilket gør at kroppen hurtigere optager begge sukkerarter.

Fra 2017 åbner EU for at man frit kan bruge HFCS i den europæiske industri, hvilket får sundhedseksperter til at frugte den samme fedme-epidemi, som i USA.

Fruktose tegner sig for 10 procent af amerikanernes kalorieindtag og især unge mænd indtager store mængder - mellem 15 og 23 procent af deres kalorier kommer fra fruktose, hvilket er tre-fire gange mere end de grænseværdier, der anbefales af American Heart Association.

Og det har ikke bare dramatiske konsekvenser for deres vægt, men også for fedtfordelingen og deres aktivitetsniveau, hvis den nye undersøgelse på Beckman Institute for Advanced Science and Technology på University of Illinois holder stik.

"Forbindelsen mellem stigninger i sukkerindtag, især fruktose og fedmeepidemien har været debatteret i mange år uden nogen klare konklusioner," siger Catarina Rendeiro, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Scientific Reports.

"Et af de centrale spørgsmål er om fruktose gør folk federe, selv om de ikke spiser flere kalorier."

Påvirker aktivitetsniveau

I forsøget fik to grupper mus derfor lige mange kalorier i to ens diæter, hvor den ene gruppe dog fik 18 procent fruktose og den anden 18 procent glukose i kosten. Det svarer til gennemnsnittet for hvor meget fruktose unge i USA indtager.

"Det vigtige at bemærke er, at musene i begge forsøgsgrupper fik det sædvanlige indtag af kalorier for en mus," siger Rendeiro.

"De fik ikke mere at spise end de bør, og begge grupper fik nøjagtig den samme mængde kalorier fra sukker, den eneste forskel var typen, enten fruktose eller glukose."

Resultaterne viste, at de fruktose-fodrede mus tog markant mere på i kropsvægt end de glukose-fodrede mus, men endnu mere bemærkelsesværdigt viste det sig, at det formentlig skyldtes at de var mindre aktive.

"Vi ved ikke, hvorfor dyrene bevæger sig mindre når de er på fruktose-kost," siger Justin Rhodes, der ledede forsøget.

"Men vi skønner, at reduktionen i fysisk aktivitet kan forklare det meste af vægtøgningen."

"Biokemiske faktorer kan også spille ind i, hvordan mus reagerer på en fruktose-rig kost," forklarede Jonathan Mun, der er medforfatter på undersøgelsen. 

"Vi ved, at fructose i modsætning til glucose omgår visse dele af stofskiftet og medfører en forøgelse i fedtdannelsen - især i fedtvæv og lever."

De præcise mekanismer er stadig ved at blive undersøgt, men én ting er sikkert: en fruktose-rig kost øger i sig selv vægten.

"Vores undersøgelse tyder på, at fruktose spiller en rolle for vægten ved at øge fedtaflejringer og også medfører fysisk inaktivitet. I betragtning af den dramatiske stigning i fedme blandt unge og de alvorlige negative virkninger, som dette kan have på sundheden, er det vigtigt at overveje, hvorfra vores kalorier kommer."

Tags: sukker, glukose, fruktose, HFCS

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?