Risikoen for demens ser ud til at mindskes, des mere du vejer i hvert fald indtil et BMI på 35.Risikoen for demens ser ud til at mindskes, des mere du vejer i hvert fald indtil et BMI på 35.

Overvægt beskytter mod demens

Overraskende ny undersøgelse viser at overvægtige midaldrende ser ud til at have en mindre risiko for demens en normalvægtige.

 

Ja, faktisk ser det ud til at din risiko for demens øges, des mindre du vejer. Undervægtige med et BMI under 20 har en tredjedel større risiko for at udvikle demens end normalvægtige.

Men i disse fedmetider overskygges det resultat helt af at overvægtige også har en markant mindre risiko for demens.

Det viser i hvert fald den hidtil største befolkningsundersøgelse af den den statistiske sammenhæng mellem BMI og demens, der er lavet af London School of Hygiene & Tropical Medicine og OXON Epidemiologi og offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Undersøgelen er baseret på en analyse af data fra Clinical Practice Research Datalink (CPRD), en stor database med patientinformation registreret ved almindelige besøg hos praktiserende læger i næsten 20 år og svarende til ca. 9 procent af den britiske befolkning.

Forskerne analyserede de medicinske optegnelser for næsten to millioner (1.958.191) personer med en gennemsnitlig alder på 55 år ved starten på ​​registreringen, hvor den gennemsnitlige BMI lå på 26,5, der normalt klassificeres som let overvægtig. 

Efter ni år blev 45.507 mennesker diagnosticeret med demens.

Mindre og mindre demensrisiko

Folk, der var undervægtige i midalderen var 34 procent mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret med demens end normalvægtige, og denne øgede risiko for demens varede endnu 15 år efter at deres undervægt blev registreret.

Men derudover viser undersøgelsen at risikoen mindskes, des mere du vejer som midaldrende. Personer med et BMI over 30 har en 30 procent mindre risiko end normalvægtige med et BMI mellem 20 og 25. Risikoen mindskes gradvist mere og mere indtil et BMI på 35, hvorefter fordelen langsomt bliver mindre og mindre. Men risikoen for demens er stadig hele 29 procent mindre i forhold til normalvægtige hos meget fede mennesker med et BMI højere end 40.

Sammenhængen mellem BMI og demensrisiko blev ikke påvirket af det årti, hvor deltagerne blev født, eller af deres alder ved diagnosen. Justeret for forstyrrende faktorer, der er kendt for at øge risikoen for demens, såsom alkohol eller rygning, gjorde kun lille forskel på resultaterne.

"Vores resultater tyder på, at læger, folkesundhedsforskere og politikere har brug for at nytænke, hvordan man bedst identificerer hvem, der har en høj risiko for demens. Vores resultater åbner også for nye spændende muligheder for at finde beskyttende faktorer for demens - hvis vi kan forstå, hvorfor folk med en høj BMI har en reduceret risiko for demens, er det muligt, at forskerne kan udvikle nye behandlinger for demens," siger medforfatter på undersøgelsen professor Stuart Pocock fra London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Tags: overvægt, BMI, demens

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?