Unges overvægt øger markant risikoen for tarmkræft.Unges overvægt øger markant risikoen for tarmkræft.

Så meget øger teenagevægt risikoen for tarmkræft 

Overvægtige teenagere har en dobbelt så stor risiko for tarmkræft som midaldrende.

 

Det antyder i hvert fald en ny stor svensk undersøgelse, der har gennemgået hvervelister til militæret fra 1969-1976 og sammenlignet dem med kræftregistre i 2010.

Undersøgelsen har gennemgået de næsten 240.000 mænds helbredstilstand på baggrund af oplysninger om deres højde, vægt og systemisk inflammation, som blev registreret ved indkaldelsen for omkring 40-45 år siden.

Voksnes fedme og inflammation er blevet forbundet med en øget risiko for tarmkræft, som er den tredje mest almindelige form for kræft blandt mænd i Danmar.

Da mændene blev målt og vejet var næsten 12 procent af mændene undervægtige, mens næsten 81 procent var normalvægtige. Omkring 5 procent var moderat overvægtige, 1,5 procent var meget overvægtige og 1 procent var fede.

I løbet af overvågningsperioden, som strakte sig over gennemsnitligt 35 år udviklede 885 af mændene tarmkræft, 384 af disse var rektal kræft.

Sammenlignet med dem, hvis vægt var inden for normalområdet i teenageårenen, havde dem, der var meget overvægtige, med et BMI på mellem 27,5 og 30 i teenage-alderen, dobbelt så tilbøjelige til at udvikle tarmkræft som midaldrende.

Unge med et BMI på over 30 havde en 2,38 højere risiko for at udvikle tarmkræft som midaldrende.

De unge, der havde et højt systemisk inflammation-tal, målt som ESR på 15+ mm / time, havde en 63 procent højere risiko for at udvikle tarmkræft end dem med en lav ESR på mindre end 10 mm / time.

ESR er en indikator for systemisk inflammation.

Forskerne mener, at resultaterne tyder på, at både BMI og betændelse i ungdomsårene kan have en rolle i udviklingen af ​​tarmkræft, men pointerer, at det kun er et observationsstudie, der ikke kan påvise en klar sammenhæng.

Begge faktorer var uafhængige af hinanden, hvilket indikerer, at teenage BMI kan påvirke tarmkræftrisiko gennem andet end inflammation, siger de.

Yderligere undersøgelser er nødvendige for bedre at forstå betydningen af ​​livsforløbet af inflammation og BMI i udviklingen af ​​tarmkræft, konkluderer forskerne.

 

Tags: tarmkræft, teenager

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?