Fed mad sætter sig på hjernen

Fed mad sætter sig ikke bare på sidebenene, men også på hjernen, der ikke længere registrerer mæthed.

 

Ifølge en ny undersøgelse medfører fedtrig mad nemlig ændringer i tarmfloraen, som også ændrer signalering til hjernen.

"Ubalancerede fødevarer inducerer inflammation i de regioner i hjernen, der er ansvarlige for spiseadfærd. Disse reorganiserede kredsløb og betændelsen kan ændre signaleringen om mæthed," siger dr. Krzysztof Czaja, der er forsker på undersøgelsen og lektor i neuroanatomi ved University of Georgia College of Veterinary Medicine. 

Han sammenligner fænomenet med hvordan et pludselig markant skift i temperaturen kan påvirke folk forskelligt: Nogle mennesker vil klare sig fint, mens andre bliver syge.

"Normalt lever mange forskellige stammer af bakterier i et afbalanceret miljø i tarmene. Det skifter lidt mellem hvor mange, der er af de forskellige stammer, men generelt er den ganske stabil," fortæller Czaja.

"Men da vi begynde at fodre rotter med en anden kost, skete der en øjeblikkelig virkning. Pludselig ændrede forskellige næringsstoffer mikromiljøet i tarmen, og nogle bakterier begyndte at blive overbefolket. Nogle følsomme bakterier begynder at dø, og nogle bestande kunne endda forsvinde. Så en væsentlig ændring i tarmens mikromiljø udløser en kaskade af ændringer i sammensætningen af bakteriekulturer."

Disse ændringer kan forårsage inflammation, der skader de nerveceller, som sender signaler fra tarmen til hjernen, hvilket resulterer i fejlkommunikation mellem tarmen og hjernen. Det vides endnu ikke, om denne ændring er permanent eller reversibel, men forskerne har planer om at tage fat på dette spørgsmål i fremtiden.

"Når det handler om kosten og hvordan den påvirker vores helbred bør vi tænke systemisk. Alle de komponenter og receptorer i vores krop er forbundet med hinanden, og bør arbejde i harmoni. Der er ikke en enkelt receptor, der er ansvarlig for de store fysiologiske ændringer," siger Czaja, der har lavet rotteforsøgene i samarbejde med forskere fra Washington State University og Binghamton University.

Tags: tarmflora

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?