Billedet viser hvidt fedtvæv til venstre og beige fedtvæv til højre hos mus. Foto: Delphine Duteil

Hjernen styrer dannelsen af beige fedt

Hjernen kan måske tvinges til at sætte gang i en slankningsproces, hvor fedtdepoter omdannes til såkaldt beige fedt, der skaber en forbrændingsproces for at opvarme kroppen.

 

Det viser forsøg på Yale School of Medicine, hvor forskere har afsløret den molekylære proces, der ligger bag omdannelsen af hvidt fedtvæv til beige fedt.

Beige fedt minder om brunt fedt, men er omdannet fra hvidt fedt, mens brunt fedt er medfødt og skal sikre at babyer ikke dør af kulde, fordi de ikke kan skutte sig eller varme sig selv.

Voksne har derfor kun ganske lidt af det brune fedt, men til gengæld har flere og flere alt for meget hvidt fedt, fordi vi spiser mere end den energi vi bruger.

Men nyere undersøgelser indenfor de senere år har vist at det hvide fedt kan omdannes til noget, der minder om brunt fedt, som kaldes beige fedt, der har samme funktion som det brune fedt. Man taler om at det hvide fedtvæv brunes.

Denne proces påvirker, hvor meget energi vi forbrænder, og hvor meget vægt vi kan tabe.

Fedme er en stigende global epidemi. Overskydende fedtvæv er en stor risikofaktor for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, neurologiske lidelser, og kræft. 

Folk bliver overvægtige og fede, når energiindtag overstiger energiforbrug og overskydende kalorier lagres i fedtvæv, som består af både hvidt og brunt fedt. Mens hvide fedt primært lagrer energi som triglycerider, spreder brunt fedt kemisk energi i form af varme. Jo mere brunt fedt du har, des mere vægt kan du tabe. 

Det er tidligere blevet vist, at ophobet hvidt fedt kan omdannes til energi-forbrændende brunt-lignende fedt. I den nye undersøgelse viser forskerne fra Yale, at neuroner, der styrer sult og appetit i hjernen også styrer bruningen af det hvide fedt. 

Som en kontakt

Undersøgelsens hovedforfatter Xiaoyong Yang, der er lektor i komparativ medicin og fysiologi på Yale School of Medicine, stimulerede sammen med hans kolleger denne bruningsproces fra hjernen hos mus og fandt, at det beskyttede dyrene mod at blive overvægtige selv om de fik en fedtrig kost. Holdet undersøgte derefter de molekylære forandringer i de sult-fremmende neuroner i hypothalamus og fandt, at fastgørelsen af et unikt sukker kaldes "O-GlcNAc" til kalium-ion kanaler fungerer som en kontakt, der kan styre hjernens aktivitet så der forbrændes fedt. 

"Vores undersøgelser viser, at bruningen af det hvide fedt er en meget dynamisk fysiologisk proces, som hjernen styrer," siger Yang.

"Dette arbejde viser, at adfærdsmæssige ændringer, som fremmes af hjernen kan påvirke, hvordan den mad, vi spiser og ophober i fedtvæv, bliver forbrændt." 

Yang pointerer at sult og kulde er to væsentlige variabler i udviklingen og evolutionen af pattedyr. 

"Vi observerede, at mangel på mad har større betydning for hjernens bruning af det hvide fedt end udsættelse for kulde. Dette reguleringssystem kan være evolutionært vigtigt, da det kan reducere varmeproduktionen og sikre energibalancen, når vi er sultne. Og reguleringen af denne hjerne-fedt forbindelse repræsenterer også en potentiel ny strategi til bekæmpelse af fedme og relaterede sygdomme," siger Xiaoyong Yang.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: brunt fedt, appetit, sult, hjernen, hvidt fedt, beige fedt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?