Grapefrugt beskytter mod overvægt

Grapefrugt kan sikre en bedre insulinfølsomhed, bedre glukosetal og reducere det mest almindelige fedt i vores blod, hvis du spiser en for fed kost.

 

I hvert fald viser presset grapefrugt uden frugtkød sig i en ny undersøgelse fra University of California, Berkeley, at kunne påvirke adskillige vigtige årsager til overvægt og fedme.

Den ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, konstaterede faktisk direkte, at mus fodret med en fedtrig kost tog 18 procent mindre på i vægt, hvis de også fik klar grapefrugtjuice sammenlignet med en kontrolgruppe af mus, der drak vand.

Hvis disse fund lyder lidt bekendte, kan det være fordi forbindelsen mellem grapefrugtjuice og vægttab tidligere har været en populær kur i Hollywood. Tidligere undersøgelser bag disse påstande var oftest små, ikke velkontrollerede og selvmodsigende, mener Andreas Stahl og Joseph Napoli, der står bag den nye undersøgelse, der er finansieret af California Grapefrugt Growers Cooperative.

Forskerne understreger dog, at finansieringskilderne ingen kontrol eller indflydelse har haft på studiedesign eller forskningsresultater og at de begge er gået ind i denne forskning med en vis skepsis. 

"Jeg var overrasket over resultaterne," siger Stahl, lektor i ernæringsmæssige videnskab og toksikologi. 

"Vi har endda dobbeltkontrolleret kalibreringen af vores glucosesensorer, og vi fik de samme resultater igen og igen." 

"Vi ser al mulige svindel om ernæring. Men disse resultater er baseret på kontrollerede eksperimenter, som berettiger til yderligere undersøgelse af de mulige sundhedsfremmende egenskaber grapefrugtjuice," tilføjer Napolli. 

Undersøgelsens forfattere opdelte tilfældigt mus i seks grupper, herunder en kontrolgruppe, der kun drak vand. Musene på grapefrugtjuice fik blandinger fortyndet med vand i forskellige koncentrationer, og sødet lidt med saccharin for at modvirke grapefrugts bitterhed. Forskerne tilføjede også glukose og kunstige sødestoffer til kontrolgruppens vand, så det ville matche kalorieindholdet og saccharin i grapefrugtjuice. 

Ved afslutningen af undersøgelsen havde de mus, der spiste den fedtrige kost og drak fortyndet grapefrugtjuice, ikke kun taget mindre på i vægt end kontrolmusene, de havde også en 13 til 17 procent nedgang i blodsukkerniveauet og en tredoblet fald i insulinniveauet, hvilket viser en større følsomhed over for insulin. Ved type 2-diabetes producerer bugspytkirtlen ekstra insulin for at kompensere for øget resistens over for hormonet. 

Forskerne gav en gruppe mus naringin, der er en bioaktiv forbindelse i grapefrugtjuice, der er blevet identificeret som et centralt middel i forbindelse med vægttab, og en anden gruppe fik metformin, som er et blodsukkersænkende lægemiddel, der ofte ordineres til personer med diabetes 2.

Læs videre på side 2

Hvad mener du? Del din mening herunder!

  • 1
  • 2

Tags: triglycerider, glukose, insulin, grapefrugt, juice

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?