Så hurtigt ændrer fed mad musklers stofskifte

Spiser du fed mad flere dage i træk påvirker det dine musklers måde at optage maden.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Virginia Tech, hvor forskere har testet en fedtrig kost på studerende og mål deres musklers stofskifte.

Efter blot fem dage på den fedtrige kost, ændredes den måde kroppens muskelgrupper behandlede næringsstofferne. Ændringerne kan føre til langsigtede problemer som vægtøgning, fedme og andre helbredsproblemer.

"De fleste mennesker tror, ​​at de kan spise løs af fed mad i et par dage uden at det påvirker dem," siger Matt Hulver, der er lektor i human ernæring, fødevarer og motion på Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences.

"Men det tager kun fem dage før din krops muskler begynder at protestere."

"Det viser, at vores krop reagerer voldsomt på ændringer i kosten på kortere sigt end vi tidligere har troet," siger Hulver, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Obesity.

"Hvis man tænker over det er fem dage meget kort tid. Der er masser af tidspunkter, hvor vi alle spiser fed mad i et par dage, det være sig i ferien, julen eller andre højtider. Men vores forskning viser, at en fedtrig kost kan ændre en persons normale stofskifte på meget kort sigt."

Når maden bliver spist, stiger blodets indhold af glukose. Kroppens muskler er et stort nedbrydningscenter af denne glukose. Det kan bryde det ned til energi eller lagre glucosen til senere brug. Da muskler udgør omkring 30 procent af vores kropsvægt og er et vigtigt sted for glukosestofskiftet, kan det have alvorlige konsekvenser for resten af kroppen ​​hvis den normale nedbrydning ændres.

Forskerne konstaterede, at musklernes evne til at oxidere glukose efter et måltid bliver afbrudt efter fem dage på en fedtrig kost, hvilket kan føre til mindre insulinfølsomhed, der er en risikofaktor for udvikling af diabetes og andre sygdomme.

Masser af smør

Undersøgelsen er baseret på sunde college-studerende, der fik en fuldfed kost bestående af pølser, makaroni og ost samt masser af  smør for at øge andelen af ​​deres daglige fedtindtag. 

En normal kost består af omkring 30 procent fedt, men i testperioden spiste de studerende omkring 55 procent fedt. Deres samlede kalorieindtag forblev dog det samme, som før testen.

Undervejs tog forskerne muskelprøver for at teste hvordan de omsatte glucose. Selv om undersøgelsen viste, at musklernes glucose-stofskifte blev ændret, havde de studerende ikke taget på eller havde tegn på insulinresistens.

Forskerne vil nu undersøge, hvordan disse kortsigtede ændringer kan påvirke kroppen i det lange løb, og hvor hurtigt disse skadelige forandringer i musklerne kan ændres, når man igen begynder at spise en fedtfattig kost.

Tags: fedt, muskler, stofskifte, glukose

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?