Derfor skal du holde dig fra fedtdiæter

Slankekure, der bygger på at spise en fedtrig kost på bekostning af kulhydrater, risikerer at medføre defekt signalering i hjernen.

 

Kroppen styrer fødeindtagelse ved at balancere et behov for mad for at overleve med at spise af lyst. Men en defekte signalering kan forskyde denne balance så lysten til at spise uden behov tager over, hvilket resulterer i overspisning og fedme.

Det antyder i hvert fald museforsøg på Vanderbilt University i USA, hvor forskerne studerede en bestemt signalvej i hjernen - insulin signalering - og den måde det fungerer i specifikke cellekredsløb. 

Fejl i insulinsignalering kan tilsidesætte kroppens naturlige balance til fordel for belønningsmekanismer, der fører til fedme.

"Vi har altid været forundrede over, hvorfor dyr og mennesker overspiser velsmagende fedtrig mad, selvom vi måske teknisk set føler os mætte," siger dr. Aurelio Galli, der er en af ​​forfatterne bag undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Heliyon.

"E fedtrig kost får folk til at spise mere, hvilket i sidste ende forringer ​​fede menneskers evne til at kontrollere deres kalorieindtag og holde fast i et vægttab. Vi har udført flere undersøgelser for at forstå, hvorfor en fedtrig kost har denne virkning."

Biologisk set er fedme et resultat af fejl i det centrale nervesystem, der betyder at kroppen ikke kan finde en balance mellem energiindtaget fra mad med energiforbruget. 

Den mængde mad vi spiser, er styret af to systemer - overlevelse og belønning af kroppens stofskifte og tilfredssillelse af sanser som smag og lugt. Men når nogle signaler i hjernen er svækkede kan disse to systemer komme ud af balance, hvilket resulterer i overspisning.

Kapret af fedt og sukker

Den nye undersøgelse afslører en ny mekanisme, hvor en specifik signalvej i hjerneceller, der styrer motivation, bevægelse og opmærksomhed. afgør hvor meget fedtrig mad vi spiser. Når denne signalering er defekt overspiser man fed mad.

Forskerne ønskede at finde ud af, hvor meget insulinsignalering og mTORC2 påvirker effekten af fedtrige fødevarer. 

mTORC2 er en gruppe af proteiner involveret i insulin signalering i hjernen. 

Forskerne fandt, at mus uden velfungerende mTORC2 spiste ekstremt meget når de fik fedtrig, men ikke når de fik fedtfattig mad.

Desuden havde disse mus også mindre dopamin i bestemte områder af hjernen, der er forbundet med fedme hos mennesker og dyr, såvel som stofmisbrug.

"Vores resultater viser et system, der er designet til at styre spise belønne fødevarer, der er højt indhold af fedt og eventuelt sukker, og at dette system kan kapres af de selvsamme fødevarer," siger Dr. Galli. 

Forskerne planlægger nu at gendanne mTORC2 signalering i fede mus at se, om det får til dem at spise en normal mængde kalorier.

Tags: high fat

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?